Hold i nakken

Hold i nakken

Hold i nakken er en tilstand, hvor nakken har mistet dens normale bevægelighed, hvorfor nakken – som regel – er nødt til at blive holdt i en bestemt, akavet stilling.

Ikke desto mindre betyder hold i nakken ikke nødvendigvis, at nakken har fået en skadet struktur. Derfor kan man være heldig at ens hold i nakken allerede kan være væk i løbet af få dage. Dette er dog langt fra tilfældet med alle.

Hvad skal man være særlig opmærksom på, ved de mere faretruende tilfælde. I forbindelse med hold i nakken, skal man være opmærksom på følgende:

- Meget kraftige, pludselige smerter i nakken.

- Smerter, der har betydning for armenes førlighed.

- Smerter, som stråler ud til armene, hovedet og skuldrene.

- Smerter i nakken efter et fald, slag eller bilulykke.

- Manglende bevægelighed og motoriske problemer i fingrene.

Alle disse ovennævnte tilfælde har det til fælles, at man akut skal tage kontakt til sin praktiserende læge, kiropraktor eller møde op på skadestuen. Gør man ikke dette, kan man få mere eller mindre længere varende skader i nakken som ikke kan udbedres.  

 

Hvad hjælper mod hold i nakken?

Har man fået hold i nakken, og man ikke oplever nogle af de ovennævnte faretruende tilstande, er der meget man selv kan gøre for at tilstanden bedres. Noget så simpelt som en rask gåtur kan i nogle tilfælde hjælpe på smerten. Sidder man ned i mange timer på kontor, kan man med fordel ændre på ens siddestilling.

Det er her yderst vigtigt, at man ikke sidder i en uhensigtsmæssig stilling i for lang tid, og derfor anbefales det, at man reagerer prompte, hvis man har den mindste begyndende ubehag i nakken på ens arbejdsplads.

Som lindring er massage en god og effektiv måde at få bugt med sine smerter i forbindelse med hold i nakken. Alt afhængig af smertens karakter er det vigtigt at få muskulaturen i nakken løsnet – enten ved hjælp af mere dybdegående triggerpunkts- eller sportsmassage samt brug af mere blid massage.